Verhoek Hygienic

Klustervliegen, ze komen er weer aan!

Klustervliegen, ze komen er weer aan!

Het is november en dat betekent dat de klustervlieg weer veel in beeld komt. In het najaar zoekt de klustervlieg in grote zwermen naar een overwinteringsplaats in uw woning of bedrijfspand.  Dit kan voor veel hinder of soms zelfs psychische schade zorgen. Om deze reden nemen wij u in de komende vier weken mee naar informatie betrekking op: 

  • Deze week: Wat is een klustervlieg en wat voor schade kan het veroorzaken?
  • Volgende week: Hoe voorkom je hinder en schade door de klustervlieg?
  • Week 3: Wat kun je zelf doen tegen de klustervlieg?
  • Week 4: Bonus tip!

Klustervlieg, wat is het?

Een klustervlieg lijkt veel op de kamervlieg, maar is iets groter van formaat. Het is een bruingrijze vlieg die bedekt is met talrijke, goudkleurige haren. De ontwikkeling van deze vlieg vindt veelal buiten gebouwen plaats. Echter, in het najaar gaan ze op zoek naar de holle ruimten van kantoorpanden en huizen om te overwinteren. Tijdens de overwintering zitten ze stil, maar ze kunnen rondvliegen wanneer ze verstoord worden of wanneer de ruimte opgewarmd wordt. Doordat de klustervliegen in zwermen overwinteren kunnen zij als hinder ervaart worden.

Schade voor de gezondheid van u en uw klant

Klustervliegen kunnen naast hinder ook schade voor uw gezondheid aanbrengen. Zij leggen namelijk hun eitjes in rottend voedsel en uitwerpselen dat vaak vol zit met ziektes en bacteriën. Deze bacteriën en ziekteverwekkers blijven plakken aan de poten van de klustervliegen. Hierdoor kunnen zij gemakkelijk ziektes overdragen. Daarnaast kunnen de klustervliegen zich ook voeden met rottend materiaal dat besmet is met bacteriën. Een overdracht hiervan kan plaatsvinden doordat de klustervlieg zijn maaginhoud uit kan spugen op uw eten.

Vooral voor bedrijven die voedsel produceren zijn klustervliegen een enorme ramp. De klustervliegen zijn dan niet alleen schadelijk voor uw eigen gezondheid maar ook voor de gezondheid van uw klant. Het kan namelijk voorkomen dat uw product besmet wordt met bacteriën of ziekteverwekkers die overgedragen zijn door een klustervlieg.

Veel voorkomende ziektes die de klustervlieg kan verspreiden, zijn:

  • Buikgriep
  • Cholera
  • Oogontsteking
  • Salmonella
  • Tuberculose
  • Buiktyfus

Schade voor uw woning of bedrijfspand

Niet alleen uw gezondheid kan aangetast worden door klustervliegen. Ook kunnen klustervliegen ervoor zorgen dat het meubilair en kameroppervlakken binnen uw woning of bedrijfspand verontreinigt kunnen worden met uitwerpselen. Daarnaast trekken dode klustervliegen ongedierte aan zoals onder andere kevers, muizen of ratten. Verder kunnen klustervliegen ook door hun massale aanwezigheid het productieproces binnen uw proces verstoren. Zij kunnen veel hinder opleverend, waardoor er irritatie ontstaat op de werkvloer.

Contact

Heeft u last van klustervliegen? Of heeft u andere tips of vragen? Neem dan contact op zodat wij u verder kunnen helpen met eventuele maatregelen! Bel met 038 202 26 68 of stuur een e-mail naar info@hygienic.nl. U kunt ook gebruikmaken van het contactformulier op onze website. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.