Eikenprocessierups De eikenprocessierups: Tijd voor preventieve maatregelen

Begin deze week zijn de eerste eikenprocessierupsen uit het ei gekomen! De hogere temperaturen zorgen ervoor dat de eitjes in het hele land rond deze tijd zullen uitkomen.

Je kunt nog even rustig ademhalen, want om dit moment veroorzaken de rupsen nog geen jeukklachten. De rupsen hebben namelijk nog geen brandharen wanneer ze uit hun eitjes kruipen. Naar verwachting zullen ze die in de tweede helft van mei wel krijgen. Dan zullen ze ook hun kenmerkende nesten maken. Voor de tijd zul je ze waarschijnlijk ook niet zo snel zien.

Preventieve maatregelen

Dit is het ideale moment voor gemeenten en bedrijven om te beginnen met het bestrijden van de eikenprocessierups. De rupsen die nu worden aangepakt, kunnen later in het jaar geen overlast vormen.

Veel gemeenten proberen, na de overlast van vorig jaar, de natuurlijke vijanden van de rups te stimuleren. Door middel van meer bloembollen en slimmer grasmaaien wordt het voor onder andere sluipwespen, kevers en lieveheersbeestjes makkelijker gemaakt om te overleven. Ook bepaalde vogels eten de rups.
VH tip: Hang koolmeeshuisjes op in de tuin!

Maatregelen op korte termijn

Bovenstaand is een proces op de langere termijn. Op de korte termijn zijn er andere maatregelen nodig om de rups te bestrijden. Twee veelgebruikte vormen zijn het spuiten van aaltjes (nematoden) of specifieke bacterïen. Nematoden zijn kleine bodemwormen die niet in de open lucht kunnen overleven. Binnen een paar uur kruipen ze in de eikenprocessierupsen, die daardoor ziek raken en sterven.

Ook kunnen er specifieke bacteriën op de eikenbladeren worden gespoten. Dit heeft echter als groot nadeel dat daarmee ook andere insecten kunnen sterven. Gemeenten zijn daarom voorzichtig met deze methode. Op plekken met zeldzame soorten vlinders wacht de bestrijding tot de zomer, als de nesten zich hebben ontwikkeld en weggezogen kunnen worden.

Wij horen graag waarbij we je kunnen helpen. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis) of mail naar klantenservice@hygienic.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier onderaan de pagina. 

Terug

Meer Nieuws
& blogs

Welke materialen kan ik gebruiken om muizen en ratten buiten te houden?

Zelf muizen wering aanbrengen!

Welke materialen kan ik gebruiken om muizen en ratten buiten te houden?

Lees meer
Hoe kan ik zelf vlooien bestrijden?

Zelf vlooien bestrijden.

Hoe kan ik zelf vlooien bestrijden?

Lees meer
Hygiënisch wonen en werken, van dak tot kruipruimte.

Contact Heeft u een vraag?

We gaan veilig en zorgvuldig met je gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
arrows-right facebook instagram linkedin whatsapp