Een rat of toch een muis? De grootste verschillen tussen de ratten en de muizen

Verschillen betreft het uiterlijk van de knaagdieren:

Muizen zijn een stuk kleiner dan ratten. Muizen wegen ongeveer 12-45 gram in totaal. Ratten daarentegen wegen veel zwaarder: gemiddeld wegen zij 150-300 gram. Een duidelijk verschil dus!

Daarnaast kunt u knaagdieren ook goed onderscheiden door naar hun staart te kijken. De muis kent een hele korte, maar ook dunne staart. Die van ratten zijn harig en kunnen vrij dik zijn ten opzichte van de muis.

Verschillen betreft het leefgedrag en voortplanting van de knaagdieren:

De muis bouwt graag zijn nesten in holen. Het maken van rattennesten verschilt: de zwarte rat bouwt namelijk graag zijn nest op hogere plekken. De bruine rat daarentegen bouwt liever zijn nest dicht bij de grond.

De grootte van de nestjes is verschillend, muizen krijgt vaak meer jongen dan een rat. Er kunnen gemakkelijk 4-16 jongen per muizennest geboren worden. De rat kent een nest van gemiddeld 5-10 jongen, aanzienlijk minder dus in vergelijking met de muizen.

Verschillen betreft de uitwerpselen van de knaagdieren:

De uitwerpselen van de knaagdieren zijn een gegeven waaruit u goed kan opmaken of u te maken heeft met muizen of ratten. De uitwerpselen van muizen zijn klein, maar langwerpig. De uitwerpselen van de rat zijn banaanvormig en een stuk groter.


Vermoedt u last te hebben van muizen of ratten in uw omgeving? Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis) of mail naar klantenservice@hygienic.nl. U kunt ook gebruik maken van het contactformulier onderaan de pagina.

Terug

Meer Nieuws
& blogs

Gratis bedrijfsscan IPM-knaagdierbeheersing in 2022

Gratis bedrijfsscan IPM 2022

Gratis bedrijfsscan IPM-knaagdierbeheersing in 2022

Lees meer
Kan je purschuim gebruiken om muizen te bestrijden?

Muizen bestrijden met pur?

Kan je purschuim gebruiken om muizen te bestrijden?

Lees meer
Hygiƫnisch wonen en werken, van dak tot kruipruimte.

Contact Heeft u een vraag?

We gaan veilig en zorgvuldig met je gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
arrows-right facebook instagram linkedin whatsapp