Bestrijdingsmiddelen Het gebruik van bestrijdingsmiddelen: Hoe zit dat?

Bestrijdingsmiddelen bevatten chemische stoffen waarmee je ongedierte en ongewenste planten kunt bestrijden. Deze middelen kunnen ook gevaarlijk zijn voor (huis)dieren, planten en mensen, dus hoe zit dat dan precies?


Wanneer het niet lukt om ongedierte, onkruid of bijvoorbeeld schimmel te bestrijden met milieuvriendelijke middelen, dan is het mogelijk om over te gaan op sterkere middelen (zoals gif). Voordat er gif wordt gebruikt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s. Daarnaast zijn verschillende soorten bestrijdingsmiddelen niet (meer) toegestaan, omdat deze té schadelijk zijn.

De toegestane bestrijdingsmiddelen zijn getest op hun veiligheid, effectiviteit en de milieubelasting. Dit hoeft niet te betekenen dat de middelen ook milieuvriendelijk zijn. Bij verkeerd gebruik kunnen ze schadelijk zijn voor het grondwater, de bodem en insecten die juist een goede bijdrage leveren. Het is daarom van belang om altijd de gebruiksaanwijzing van het desbetreffende middel te volgen.

Bestrijdingsmiddelen in de voedselindustrie

Bij het verbouwen van groente en fruit gebruiken de meeste boeren pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen tegen insecten en andere dieren die hun gewassen aantasten en opeten. Experts adviseren om groenten en fruit te wassen, maar wist je dat dit niet vanwege bestrijdingsmiddelen is? Pesticiden kun je namelijk niet zomaar afspoelen onder de kraan! De bestrijdingsmiddelen die boeren gebruiken zijn bestand tegen weersomstandigheden zoals regen en wind en zijn daardoor slecht afwasbaar.

Je hoeft je gelukkig geen zorgen te maken, want volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid vormen de bestrijdingsmiddelen op groente en fruit geen gezondheidsrisico. Bij eerder onderzoek zijn er amper sporen gevonden van bestrijdingsmiddelen en wanneer die wel waren gevonden, waren dit ontzettend kleine hoeveelheden die geen schade kunnen toebrengen.

Waarom wordt er dan aangeraden om groente en fruit te wassen? Zodat je restjes zand en andere viezigheid ervan af spoelt! Dit scheelt alsnog een hoop andere bacteriën.

Ongediertebestrijding

Een veelgestelde vraag in de ongediertebestrijdingsbranche is: Is het mogelijk om ongedierte te bestrijden zonder chemicaliën? Daar is geen één antwoord op te geven. Dit hangt namelijk volledig af van het soort ongedierte en de grootte van de plaag/ernst van de situatie. Ook kunnen bepaalde ongediertesoorten snel resistentie tegen producten en technieken kweken, waardoor het niet altijd mogelijk is om gifvrij te werken.

Verhoek Hygienic investeert volop in milieuvriendelijke en gifvrije bestrijdingsmiddelen, maar helaas kunnen wij op dit moment nog niet voor alle ongediertesoorten een 100% effectieve en gifvrije behandeling aanbieden.

Een erkende, professionele ongediertebestrijder zoals Verhoek Hygienic zal wel altijd de juiste en toegestane bestrijdingsmiddelen gebruiken om mensen, (huis)dieren en het milieu te beschermen. Waar mogelijk, kiezen wij graag voor een natuurlijke en milieuvriendelijke oplossing!

Wij horen graag waarbij we je kunnen helpen. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis) of mail naar klantenservice@hygienic.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier onderaan de pagina.

Terug

Meer Nieuws
& blogs

Gratis bedrijfsscan IPM-knaagdierbeheersing in 2022

Gratis bedrijfsscan IPM 2022

Gratis bedrijfsscan IPM-knaagdierbeheersing in 2022

Lees meer
Kan je purschuim gebruiken om muizen te bestrijden?

Muizen bestrijden met pur?

Kan je purschuim gebruiken om muizen te bestrijden?

Lees meer
Hygiënisch wonen en werken, van dak tot kruipruimte.

Contact Heeft u een vraag?

We gaan veilig en zorgvuldig met je gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
arrows-right facebook instagram linkedin whatsapp