Steenmarter Hoe herken je een steenmarter?

De steenmarter kan eruit zien als een schattig diertje, maar vergis je niet! Ze knabbelen aan alles dat op hun pad komt en laten een spoort van schade na. Lees verder om erachter te komen waaraan je een steenmarter herkent.

Een steenmarter is bruin van kleur met een grauwbruine ondervacht en zijn onder andere te herkennen aan hun witte keelvlek. De kop-romplengte van een mannetje is 40 tot 52 cm, bij een vrouwtje is dit 37 tot 48 cm. Ze hebben ongeveer het formaat van een (slanke) huiskat.

Levenswijze van een steenmarter

Steenmarters leven meestal solitair en hebben ieder een eigen territorium. Het territorium van een mannetje overlapt echter dat van meerdere vrouwtjes. De kwaliteit van het leefgebied bepaalt daarbij de grootte van hun territorium. Steenmarters hebben namelijk meerdere verblijfplaatsen die zij gebruiken afhankelijk van het voedselaanbod.

De steenmarter eet zowel dierlijk voedsel (zoals muizen, ratten en eekhoorns) als plantaardig voedsel (zoals vruchten en bessen). Ze zijn nachtdieren en zijn van zonsondergang tot zonsopgang actief.

De paartijd is in het midden van de zomer, van juni tot augustus. Na een verlengde draagtijd worden er drie à vier jongen in de lente geboren. Na acht tot tien weken verlaten zij het nest en gaan zij op zoek naar hun eigen territorium.

Welke schade kan een steenmarter veroorzaken?

Onder andere in auto’s en huizen is de steenmarter in staat om veel schade en vernielingen aan te richten aan bedrading en isolatiemateriaal. Daarnaast zijn ze luidruchtig en kunnen daarom zorgen voor een hoop geluidsoverlast.

Steenmarters veroorzaken ook een sterke geurhinder, doordat ze steeds urineren en ontlasten op dezelfde plek. Ook nemen ze graag prooien mee naar hun nest, waar de niet opgegeten resten zullen rotten en ander ongedierte zoals vliegen aantrekken.

De aanwezigheid van een steenmarter gaat, naast een hoop overlast, regelmatig gepaard met hoge reparatiekosten om de veroorzaakte schade te kunnen herstellen. Het is daarom noodzakelijk om zo spoedig mogelijk maatregelen te (laten) nemen!

Vermoed je last te hebben van een steenmarter? Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis) of mail naar klantenservice@hygienic.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier onderaan de pagina. 

Terug

Meer Nieuws
& blogs

Gratis bedrijfsscan IPM-knaagdierbeheersing in 2022

Gratis bedrijfsscan IPM 2022

Gratis bedrijfsscan IPM-knaagdierbeheersing in 2022

Lees meer
Kan je purschuim gebruiken om muizen te bestrijden?

Muizen bestrijden met pur?

Kan je purschuim gebruiken om muizen te bestrijden?

Lees meer
Hygiënisch wonen en werken, van dak tot kruipruimte.

Contact Heeft u een vraag?

We gaan veilig en zorgvuldig met je gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
arrows-right facebook instagram linkedin whatsapp