Fruitvliegjes Hoe kun je fruitvliegjes tegengaan?

Nu het warme zomerweer is aangebroken in Nederland, is de kans dat je last krijgt van fruitvliegjes toegenomen. Bij temperaturen boven de 25 graden ontwikkelen ze zich namelijk razendsnel van larve tot fruitvlieg!

Een fruitvlieg, ook wel azijnvlieg genoemd, is een zeer kleine vliegensoort. Ze komen vooral in de zomer voor, omdat ze met hoge temperaturen het beste kunnen overleven. Ze kunnen tot wel 500 eitjes per dag leggen, dus wees er snel bij als je last van ze hebt!

Waar komen ze op af?

Fruitvliegjes komen af op organisch materaal dat al licht aan het rotten is. Ze hebben een voorkeur voor overrijp of rot fruit, want daar kunnen ze goed hun eitjes in leggen. De jonge larven voeden zich met het fruit, wat uiteindelijk zorgt voor meer fruitvliegjes en daarmee meer overlast. Naast groente en fruit kunnen ze ook op ander (rottend) organisch materiaal afkomen, denk hierbij aan:

  • Gebruikte theezakjes en koffiepads/koffiedik;
  • Oude en verwelkte bloemen en planten;
  • Resten in de vuilnisbak en kliko;
  • Niet goed afgesloten potten en flessen.

Hoe kun je fruitvliegjes voorkomen én hoe kom je van ze af?

Wij geven hier een aantal tips voor het bestrijden van fruitvliegjes. Als je nog geen last hebt van fruitvliegjes, kun je deze tips gebruiken om een plaag te voorkomen!

  1. Was bij thuiskomt van de (super)markt je groente en fruit goed. Mochten er fruitvliegjes zijn geweest die er eitjes op hebben gelegd, dan was je die eraf.
  2. Maak lege flessen en glazen potten schoon en breng ze zo snel mogelijk naar de glasbak. Restjes van frisdrank, wijn of jam zijn bijvoorbeeld een ideale broedplaats voor fruitvliegjes.
  3. Gooi je GFT afval zo snel mogelijk weg en maak de afvalbak regelmatig schoon. Dit geldt niet alleen voor een GFT vuilnisbak, maar ook voor de gewone prullenbak. Hoe langer het afval blijft liggen, hoe meer fruitvliegjes dat aantrekt!
  4. Zorg dat de keuken schoon is en laat de afwas niet staan. Vergeet ook niet de kookplaat en de plekken onder kastjes en huishoudapparaten.
  5. Controleer regelmatig of er geen rotte of (te) zachte groente en fruit aanwezig is.
  6. Laat oude sponzen en schoonmaakdoekjes niet liggen, hier kunnen fruitvliegjes soms ook hun eitjes leggen. Vervang ze daarom regelmatig en doe de herbruikbare doeken in de wasmachine.

Fruitvliegjes vangen met azijn

Fruitvliegjes zijn dol op azijn! Als je ze wilt vangen, kun je ze lokken door een schaaltje met water, azijn en afwasmiddel neer te zetten. De geur van azijn trekt de vliegjes aan en het afwasmiddel zorgt ervoor dat de vliegjes door het water ‘zakken’ en zullen verdrinken.

Lukt het niet om zelf van fruitvliegjes af te komen? Wij helpen je graag! Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis) of mail naar klantenservice@hygienic.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier onderaan de pagina.

Terug

Meer Nieuws
& blogs

Gratis bedrijfsscan IPM-knaagdierbeheersing in 2022

Gratis bedrijfsscan IPM 2022

Gratis bedrijfsscan IPM-knaagdierbeheersing in 2022

Lees meer
Kan je purschuim gebruiken om muizen te bestrijden?

Muizen bestrijden met pur?

Kan je purschuim gebruiken om muizen te bestrijden?

Lees meer
Hygiënisch wonen en werken, van dak tot kruipruimte.

Contact Heeft u een vraag?

We gaan veilig en zorgvuldig met je gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
arrows-right facebook instagram linkedin whatsapp