Eikenprocessierups Zo herken je uitslag en jeuk door de eikenprocessierups!

Wat kun je doen als je jeuk hebt door de eikenprocessierups? En waaraan herken je het verschil tussen een muggenbult en de bulten van de eikenprocessierups? Lees het hier!

Eerder gaven wij aan welke (preventieve) maatregelen je kunt treffen. In deze blog gaan wij verder in op de overlast die de eikenprocessierups kan veroorzaken.

Met name in de maanden mei, juni en juli is de eikenprocessierups aanwezig in verschillende eikenbomen. Deze rupsen hebben brandharen die jeuk en pijn kunnen veroorzaken. Ze zijn zo klein dat ze amper zichtbaar zijn en zich gemakkelijk met de wind verspreiden.

Welke klachten veroorzaakt de eikenprocessierups?

Wanneer brandharen van de eikenprocessierups contact maken met de huid of ogen kan dit de volgende klachten veroorzaken:

  • Bultjes, blaasjes en roodheid gepaard met heftige jeuk;
  • Dikke oogleden en roodheid;
  • Last van neus, keel en longen in de vorm van een loopneus, hoesten, moeite met slikken en benauwheid.

Bovenstaand zijn de meest voorkomende klachten, maar deze kunnen verschillen per persoon. Dieren zoals honden en paarden kunnen ook klachten ervaren door de brandharen.

Wat is het verschil met een muggenbult?

De bult van een eikenprocessierups kan in eerste instantie lijken op die van een muggenbult. Beide bulten zijn namelijk rood en jeuken veel. Het verschil is dat een muggenbult direct na het steken al begint met jeuken. De brandharen van de eikenprocessierups beginnen pas na zo’n zes tot acht uur te jeuken. Dit is met uitzondering van mensen die allergisch zijn, die kunnen al een stuk eerder last krijgen.

Daarnaast zie je bij een muggenbult meestal insteekplaatsen, waar de mug je heeft geprikt. Dit hebben bultjes van de eikenprocessierups niet. Laatstgenoemde kan er ook uitzien als een ander soort uitslag (bijvoorbeeld een zonneallergie), doordat de omvang van de bultjes kunnen verschillen.

Wat kun je doen bij jeuk door de eikenprocessierups?

De jeuk door brandharen kan tot 14 dagen aanhouden. Dit kun je doen tegen klachten:

  • Vooral niet krabben of wrijven, dit maakt de jeuk alleen maar erger!
  • Spoel regelmatig je huid en ogen met lauw water.
  • Een verkoelende zalf of crème met menthol kan enige verlichting bieden.
  • Om brandharen van je huid te verwijderen, kun je plakband gebruiken om dit eraf te halen. De brandharen blijven dan aan het plakband zitten.

Voorkomen en bestrijden van de eikenprocessierups

Lees deze blog om erachter te komen welke maatregelen je kunt treffen om overlast voor volgend jaar alvast te voorkomen. Ervaar je nú overlast? Wij voeren graag een bestrijding voor je uit!

Wij horen graag waarbij we je kunnen helpen. Neem direct contact met ons op via de klantenservice op 085 00 43 681 (gratis) of mail naar klantenservice@hygienic.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier onderaan de pagina.

Terug

Meer Nieuws
& blogs

Gratis bedrijfsscan IPM-knaagdierbeheersing in 2022

Gratis bedrijfsscan IPM 2022

Gratis bedrijfsscan IPM-knaagdierbeheersing in 2022

Lees meer
Kan je purschuim gebruiken om muizen te bestrijden?

Muizen bestrijden met pur?

Kan je purschuim gebruiken om muizen te bestrijden?

Lees meer
Hygiënisch wonen en werken, van dak tot kruipruimte.

Contact Heeft u een vraag?

We gaan veilig en zorgvuldig met je gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
arrows-right facebook instagram linkedin whatsapp