Verhoek Hygienic

Samenvatting en bonustip voor het bestrijden van klustervliegen

Samenvatting en bonustip voor het bestrijden van klustervliegen

De maand november is inmiddels bijna afgelopen en dat betekent dat dit onze laatste blog deze maand is over de klustervlieg. In de afgelopen weken hebben wij behandeld:

  • Week 1: Wat is een klustervlieg en wat voor schade kan het veroorzaken?
  • Week 2: Hoe voorkom je hinder en schade door de klustervlieg?
  • Week 3: Wat kun je zelf doen tegen de klustervlieg?

Bovenstaande onderwerpen zullen wij in deze afsluitende blog nog eenmalig terug laten komen, zodat jij volledig voorbereid bent voor de klustervlieg dit najaar.

De klustervlieg

In de eerste blog is beschreven hoe een klustervlieg eruit ziet en welke schade een klustervlieg kan aanbrengen. De klustervlieg is iets groter dan de kamervlieg en vindt zich veelal buiten gebouwen plaats. Echter, in het najaar gaat hij opzoek naar holle ruimten van kantoorpanden en huizen om te overwinteren. Indien je ze verstoort in dit proces kunnen ze verwart gaan rondvliegen en voor veel hinder zorgen.

Daarnaast kan de klustervlieg schade aanbrengen aan uw gezondheid of die van uw klant. Bacteriën en ziekteverwekkers blijven namelijk plakken aan de poten van de klustervliegen, waardoor zij gemakkelijk ziektes kunnen overdragen. Veel voorkomende ziektes die de klustervlieg kan overdragen zijn weergegeven in de blog uit week 1.  Deze ziektes kunnen ook makkelijk overgedragen worden bij bedrijven die voedsel produceren, aangezien producten gemakkelijk besmet kunnen worden.

Ook kunnen klustervliegen schade aanbrengen bij het meubilair en kameroppervlakken binnen uw bedrijfspand door dit te verontreinigen met uitwerpselen.

Hoe voorkom je deze schade en hinder?

In de tweede week van november hebben wij beschreven hoe je deze schade en hinder kunt voorkomen. Een van de punten was dat het belangrijk is om broedplaatsen te verwijderen, zoals rottend voedsel. Dit geldt ook voor uitwerpselen van huisdieren waar klustervliegen eenvoudig zich in kunnen voortplanten. Daarnaast wordt geadviseerd om goed gebruik te maken van horren zodat ze uw bedrijfspand niet binnen kunnen treden. In de blog uit week 2  worden deze stappen uitgebreid beschreven.

Hoe ga je de klustervliegen tegen?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je al te laat bent met het voorkomen van de klustervliegen. Maar hoe ga je ze dan alsnog tegen? Dit hebben wij uitgebreid beschreven in de blog van week 3. Ons advies is namelijk om de ramen van uw bedrijfspand tegen elkaar open te zetten of de klustervliegen op te zuigen met een stofzuiger.

Een andere manier is om met een bestrijdingsmiddel te werk te gaan. Dit heeft alleen zin indien jij weet waar de cluster zich ophoudt. Als je wel met een bestrijdingsmiddel te werk gaat, houdt er dan rekening mee dat de kans dat je een gaatje mist, erg groot kan zijn. Daarnaast moet je na het bestrijden het bedrijfspand goed ventileren. Bij een groot bedrijfspand ben je zo een aantal dagen bezig met bestrijden.

Tot slot zou je gebruik kunnen maken van een kleefstrip of vliegenmepper, maar beiden werken alleen tegen een aantal vliegen. Dit zal niet een zwerm klustervliegen kunnen tegenhouden maar zal altijd ondersteuning bieden in het tegengaan van deze klustervliegen.

Bonustip: Gebruik lavendel of basilicum

Zoals beloofd, geven wij aan het einde van iedere maand een bonustip weg. De bonustip van deze maand is om lavendel of basilicum te gebruiken. Dit heeft namelijk een afstotende werking op vliegen. Ons advies is dus om een plantje in huis neer te zetten of wat lavendel of basilicum door uw bedrijfspand te strooien. Dit zorgt tevens voor een aangename sfeer in uw bedrijfspand.

Contact

Heeft u last van klustervliegen? Of heeft u andere tips of vragen? Neem dan contact op zodat wij u verder kunnen helpen met eventuele maatregelen! Bel met 038 202 26 68 of stuur een e-mail naar info@hygienic.nl. U kunt ook gebruikmaken van het contactformulier op onze website. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.